שטרודל תפוחים של פעם בבצק דקיק במיוחד (הרידוד הדק זה סוד ההצלחה)
שטרודל תפוחים מיוחד ומקור מיוחס לפרידה שטיינר חברה של אמא מראש-פנה.
פרידה נולדה בוינה בשנת 1914 .עלתה לארץ בעליה לא חוקית בשנת 1939. היא ובעלה התאהבו בראש-פנה ובנו בה את ביתם.
פרידה גרה עדיין בראש-פנה ובאהבה תרמה את המתכון לחוברת מתכונים של "סבתא בישלה דייסה" חוברת מתכונים של סבתות שהוכנו ונערכו בשילוב הדור הצעיר של המושבה.
תודה רבה מכל הלב לפרידה היקרה.
אני פירגה בת ראש-פנה מביאה לאתר שלי באהבה גדולה את המתכון המקורי והייחודי.
בצק בקערה:
250 גרם קמח לבן מנופה (אחרי ניפוי יוצא 1/2 2 כוסות רגילות-הקמח בלי אבקת אפיה)
1 ביצה
2 כפות שמן
1 כוס מים עם כף חומץ ר ג י ל בתוכם (מתחילים לצקת בהדרגה ולא בבת אחת)
2 כפות אבקת סוכר
מלית:
1 ק"ג תפוחים חמוצים 6 תפוחי גרנד גדולים)
1/2 כוס סוכר או יותר לטעם
קינמון לטעם
1/2 כוס פירורי חלה יבשה
אופן הכנת הבצק:
מכניסים לקערה את כל הקמח, אבקת הסוכר , השמן והביצה ומערבבים.
מוסיפים בהדרגה את המים עם החומץ (בהתחלה רק 1/2 כוס) ותוך כדי לישה ביד ממשיכים להוסיף לאט מאד את המים רק עד שהבצק מתאחד ולא חייבים להוסיף את כל כמות המים שבכוס. העיקר לא להוסיף יותר קמח.
מחלקים את הבצק ל-4 – 5 כדורים. הכדורים לא גדולים. הבצק נמתח מאד.
מרדדים בעזרת מערוך משומן את כדורי הבצק,כל כדור בנפרד עד לקבלת עלה דק דק וגמיש (ניתן לשמן מ-2 הצדדים) (גם אם הבצק טיפה נקרע לא להתרגש. הבצק גמיש ) אפשר גם לשמן מעט את השיש.
מקלפים את התפוחים ומגרדים בפומפייה גסה . סוחטים מעודף נוזלים. (אני הוספתי בנוסף לסוכר שמפזרים על העלה, עוד 4 כפות סוכר גם לתפוחים וערבבתי.)
מניחים כדור בצק מרודד ד ק על גבי מגבת מטבח . אפשר לרדד בין 2 דפי נירות אפיה.
מפזרים על הבצק סוכר,קינמון ופירורי חלה ומניחים מעל את תפוחי העץ המגוררים
חשוב להשאיר מעט בצק נקי ממילוי בשוליים, כדי שיהיה נוח לסגור את הגלילה
מגלגלים את הבצק והמילוי בעזרת המגבת עד לסגירה בלי בעיה)
מהדקים וסוגרים את 2 צידי הגלילה.
חוזרים על התהליך בכל שאר הכדורים.
משמנים מעט תבנית אפייה ג ד ו ל ה ,מניחים את הגלילות בזהירות בתבנית .
לפני שאופים מברישים את פני המאפים בשמן (לפי המלצה בתגובות)
מחממים מ ר א ש את התנור לחום 200 מעלות ואופים עד הזהבה.
אצלי נאפה ב-35 דקות.
תהנו
הכנתי את עוגת השמרים הרטובה עם מילוי הפרג שלך ותשמעי זו עוגה סוף הדרך ממש נפלאה,נימוחה בפה, פשוט תענוג.הוספתי לפרג קצת פירורי ביסקויטים כדי להסמיכו.
אני ממש מגרגר בהנאה
שיהיה לך חג שמח ומאושר כמו האושר שהסבת לי ולבני משפחתי,מאז הבלוג אני עושה אך ורק מתכונים שלך ומספר עלייך לכל מי שרק אפשר.
ערב טוב שקדי יקר
שימחת אותי מאד כרגיל,עם חוות הדעת הטעימה שאתה מביא מדי פעם.
אין יותר מאושרת ממני לדעת שהמתכונים שלי מככבים בביתכם ומשמחים את בני ביתכם. זה נפלא בעיני , מרגש וממריץ אותי להמשיך הלאה……
ערב נפלא לכולכם ותהנו
פירגה
שלום לך. בקשר לשטרודל תפוחים. מה עם 2 כפות אבקת הסוכר? מתי והיכן מוסיפים אותן.צילי.
הוספתי לבצק
תודה
הי פירגה
הייתי רוצה לנסות את המתכון הזה. יש משהו מקסים וכל כך מיוחד בכל מתכוני הנוסטלגיה שלך.
יש לי אבל כמה שאלות:
א. אני ב"שוונג" של שזיפים (כל שבוע אופה עוגת שזיפים אחרת). אם אני רוצה למלות בשזיפים, פשוט להחליף בשזיפים, או להכין את מלית השזיפים שלך (מופיעה ב"מליות מתוקות").
ב. לאחר שאני מקפלת בעזרת המגבת וסוגרת את הבצק, אני מקפלת את הגליל לחצי בתבנית?
לא כל כך הבנתי מדוע צריך לקפל לחצי?
ג. אני יכולה לשים את נייר אפייה ולא ישר על התבנית?
ד. כמה בערך זמן אפייה?
ה. שומרים במקרר?
תודה מראש, וסליחה על כל השאלות :oops:
ויני תשובות:
מלית שזיפים אכן,כמו בקטגוריה:מליות.
הקיפול לחצי הוא רק אם הכרוכית ארוכה מדי לאורך התבנית
ניר אפיה תמיד עושה טוב וחוסך עבודה מיותרת
זמן אפיה כמו בצק עלים על חום גבוה ולבדוק אחרי כ-20 דקות
שומרים במקרר
בהצלחה
שבוע טוב פירגה
השטרודל יצא נהדר!
הבצק עדין ונפלא, והשילוב עם השזיפים היה ממש טוב
בישלתי אותם טיפה יותר כי הם היו קשים, מרחתי מחמאה מומסת על הבצק, פיזרתי סוכר עם קינמון ומעל אגוזים טחונים ועל זה את מלית השזיפים.
לאחר האפיה מרחתי אותם בסירופ (הסירופ שלך לעוגות שמרים)
יצאו שני שטרודלים ארוכים ושמנים ונהדרים :P
לא התאפקו אצלי ואכלו מזה עוד לפני כניסת השבת
שתבורך הדודה פרידה – אין כמו המתכונים הנוסטלגיים :!:
ויני יקירתי
בעד לברך את הנוסטלגיה ;) אין כמוה בטעמים ובהתרפקות על העבר.
נפלא שעדכנת אותנו על הבצק המיוחד עם מלית השזיפים שבוודאי הרבה יאמצו אותה.
יום נהדר
פירגה, הכנתי היום את השטרודל עם תפוחי עץ מגוררים מעורבבים בממרח תמרים וקצת קינמון. הבצק היה נפלא לעבודה, מאוד גמיש, ולא נקרע. משחתי את הכרוכיות בקצת שמן מלמעלה לפני האפייה, כדי שלא יתייבשו, ופיזרתי קצת סוכר וקינמון.
יצא נהדר, אך לפי טעמי לבצק צריך להוסיף מעט סוכר, אנסה בפעם הבאה וב"נ אעדכן אותך.
אנושקה יקרה
אם תוסיפי סוכר לבצק תעדכני אותי ותכתבי לי בדיוק כמה הוספת כדי שאעדכן את המתכון.
אני שמחה שהצלחת לעבוד עם הבצק לא כל אחד מכיר ויודע.
תודה רבה
שלום פירגה
בצק נפלא כמו של אימי הוספתי סוכר וניל לבצק ןלשתי עם מי סודה ולא מים רגילים
פשוט נפלא
לאחר האפיה פיזרתי גם סוכר וניך יחד עם אבקת הסוכר
בהחלט מתכון שגרם לי להזיל דמעה
ריקה,הבצק אכן, עם המון המון נוסטלגיה ולא רואים כאלה בצקים היום.זו מיומנות להכין אותו אבל שווה כל ביס.
תודה לך יקרה
שתי שאלות פירגה יקירתי
1. האם צריך להוסיף אבקת אפיה?
2. באם אפשר במקום פירורי חלה פירורי לחם?
תודה
אורה,זה בצק מאד מיוחד שצריך מיומנות להכין אותו כדי שיצליח.
לא צריך אבקת אפיה .כבר רשום.
בערך 7-8 תפוחים.
אפשר פירורי לחם. עדיף חלה.
בהצלחה
רצה להכין, יש לי מלא תפוחים שאוטוטו פג תוקפם ;)
אני בטוחה שיצא טעים, ובמיוחד שיש לי אורחים מחר.
תודה יקירה,
רחלי.ג
רחלי שלום
זה בצק "התעסקות".אז שימי לב.
בהצלחה ותהנו
היי פירגה יקירתי
זה פעם ראשונה שאני עושה שטרודל תפוחים
הבצק יצא נהדר הוספתי לו טיפה קמח כי הוא ממש נידבק לי ביידים כשעשיתי את הכדורים.
שמתי שמן על הדלפק ועם המערוך שיטחתי אותו דק.
אחר כך שמתי על מגבת….ופה לא הבנתי מה עושים???איך מגלגלים את הבצק עם כל התפוחים??? הייתי חייבת לעשות אז ככה הבנתי
פשוט עם האצבעות גילגלתי את הבצק…והעברתי אותו לתבנית..וניסיתי גם לעטוף את התפוחים שהיו מונחים באמצא הבצק(לא פיזרתי כי לא הספיקו התפוחים…לכל הבצק הנימתח)והמשכתי לגלגל הלאה…עד הסגירה
אני מקווה שכך צריך לעשות
ואם לא תסבירי לי בבקשה איך לעשות.
יש לי עוד שאלה???
האם אפשר לעשות עם הבצק הזה מילוי של פרג????וגם אם אפשר למלא עם ממרח שוקולד עם אגוזים???זה ניראה לי בצק ניפלא כי בעלי אוהב את העוגה עם המון פרג…הוא חייב להרגיש הרבה פרג…
תודה
ושבת שלום לך ולימשפחתך
באהבה
רחלי
רחל,המגבת עוזרת לגלגל לכרוכית.
נראה לי שעשית בסדר גמור.
הבצק הזה מיועד לשטרודל תפוחים ואם את רוצה שטרודלים אחרים לפרג ושוקולד יש באתר מבחר בצקים נפלאים
שבת שלום
העוגה עכשיו בתנור…אגיד לך איך יצא בסוף
;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
היי פירגה יקירתי
העוגה יצאה……..מהתנור…פיזרתי מעליה סוכר טחון
וטעמתי……..פשוט ניפלא הבצק לא מתוק וקריספי……ככה אנחנו אוהבים
יצא מוצלח ואכן הבצק דק ולמילוי הוספתי גם צימוקים.
דרך אגב שמתי גם אבקת סוכר 1 בבצק ושמתי במקום מיים מי סודה..
עכשיו משנישאר שהבנים,הכלות,ובעלי יטעמו
אין עלייךךךךךךךךךךךךך
אצלך הכול יוצא ניפלא וטעים
תודה נשמה טובה
אוהבת אותך
רחלי
בוקר טוב, ישלי מלאי תפוחי עץ ,ברצוני לאפות ולהקפיא ה אם אפשר? בוקר נפלא.
יוספה, בקר טוב
אני לא יודעת.
נזכרתי בשטרודל התפוחים של סבתי ז"ל שהיתה שמה חומץ בבצק. מה יחס החומץ למים?
מיכל,רשום במתכון.
בהצלחה.
פירגה יקרה, נראה מתכון מקסים ונוסטלגי, אורחים מפתיעים מחר ורציתי להכין אך יש ברשותי רק קמח תופח וכל החנויות סגורות בשבת, האם אוכל להכין את הבצק?
ושאלה כללית נוספת – מדוע בחלק מהתגובות לשו עם מי סודה ולא מים רגילים?
אני אופה חדשה ולר מבינה עדיין את ה"כימיה"
תודה רבה ותמיד נהנית מהבלוג שלך !!
ענת,את צריכה להיצמד למתכון ודווקא בגלל שאת חדשה במטבח.לא לחפש הרפתקאות.
אפשר להכין את המתכון הזה עם קמח 70%?
אם לא יש לך מתכון טוב לבצק?
אני לא משתמשת בקמח לבן.
תודה
חיה הי,
לא נראה לי שנכון להכין את הבצק הזה עם קמח כזה.
אישית אני לא משתמשת בקמח מלא. אני יודעת שיש כאלה שממירים את הקמח הלבן בחצי כמות קמח מלא.
לשיקולך
היי פירגה
ניסיתי את הבצק עם קמח 70%
ויצא סבבה דווקא.
הדבר היחיד ששונה זה ששמים פחות מים. במקום כוס שמים בערך חצי כוס.
בכל אופן הבצק יוצא גמיש וטעים.
חיה,תודה רבה שחזרת לשתף אותי
גמר חתימה טובה לך
אז עכשיו אני רואה את המתכון לבצק של השטרודל. לא יודעת אם זה בדיוק אותו הדבר אבל נראה ממש דומה למה שאמא היתה עושה. פורשת סדין על שולחן המטבח ופותחת ומותחת את הבצק עד שיה ממש שקוף. אין על השטרודלים עם הבצק הזה המקורי. אמי גדלה באיזור פולני עם השפעה אוסטרית ומשם הביאה מספר מתכונים שזה היה אחד מהם ונאפה הרבה. הטעם עוד בפה שלי. אני עושה שטרודלים בדרך כלל עם בצק פילאס (לא אוהבת פילו) או בצק עלים. זה טעים אבל זה לא זה. יופי.
נירה ערב טוב.
זה בצק שדורש מיומנות גדולה ונסיון. קשה להוציא את המיטב שלו אם לא מכינים בדיוק כפי שרשום.
היום נגיש ונוח להכין עם בצקים מוכנים,ורק אם רוצים לשחזר את הנוסטלגיה,מכינים ומתרגשים.